Total War Hellas Forums

Full Version: Western Romans campaign και ξερό ψωμί. (6ο update 15/04)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5
Δεν βλέπω και τρελό ενδιαφέρον για Attila campaigns στο forum οπότε ιδού η προσπάθειά μου με τους Ρωμαίους στην Δύσης με την εκστρατεία στο δύσκολο (hard) επίπεδο. Και φυσικά δεν εγκαταλείπουμε τίποτα. Καποιοι καίνε τα πάντα εξω από την Ιταλία και την Ισπανία και ξεκινάνε από εκεί. Εδώ θα πολεμήσουμε στα σύνορα μέχρι τέλους.

Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 395 μ.Χ. Ιδού τι βλέπουμε

Φαινομενικά έχουμε το μεγαλύτερο μισό της αυτοκρατορίας, είμαστε σύμμαχοι με τους Ρωμαίους της Ανατολής, ξεκινάμε με 8000 στα ταμεία οπότε λες όλα θα είναι μέλι γάλα. Σωστά;

Μάλλον όχι διότι όταν κοιτάμε καλύτερα παρατηρούμε τα εξής:
 • Η διαφθορά (corruption) είναι στο 80%. Δηλαδή κάθε επαρχία έχει τα 4/5 από τα εισοδήματα να πηγαίνει σε κουμπάρους και φίλους.
 • Ναι μεν ξεκινάμε με 8000 αλλά δεν έχουμε εισοδήματα
 • Οι περισσότερες επαρχίες μας μισούν και θα εξεγερθούν μέσα σε μερικά χρόνια
 • Η Αυτοκρατορία είναι κοντά στα πρόθυρα του λιμού. Πεινασμένοι και άρρωστοι.
 • 4 από τις 6 λεγεώνες έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.
 • Υπάρχει μία γενική μετανάστευση φυλών προς τα εδάφη μας. Οι Σουηβοί είναι ήδη μέσα στην Γαλατία.
 • Οι Ρωμαίοι της Ανατολής είναι σύμμαχοι στα χαρτιά, αλλά θα μας παρατήσουν στην τύχη μας άνετα.
 • Και φυσικά ο αυτοκράτορας Ονώριος είναι ένα ανίκανο 16χρονο που δεν εμπνέει και ιδιαίτερη πίστη σε στρατηγούς και κυβερνήτες.

Οπότε ξεκινάμε:

Εάν αφήσουμε όλους τους βαρβάρους της Ανατολής να έρθουν απλά θα περάσουν πάνω από τις διασκορπισμένες δυνάμεις μας. Όποτε σε κλασσική Ρωμαϊκή τακτίκη εφαρμόζουμε το διαίρει και βασίλευε και βλέπουμε ποιος είναι πρόθυμος να μπεί σε πόλεμο με τους εχθρούς μας. Είναι αρκετά πιο πρόθυμοι από ότι πιστεύουμε. Επίσης εμπόρικές συμφωνίες όπου μπορούμε. Είμαστε τυχεροί ότι τα Αφρικάνικα βασίλεια δεν έχουνε κάποια καούρα να μας επιτεθούν και προτιμούν το ήσυχο εμπόριο με εμάς


Αυτό θα μας δώσει κάποιο χρόνο αλλά παράλληλα διαμορφώνει και την γενική εξωτερική πολιτική μας. Εφόσον είμαστε γεμάτοι εχθρούς θέλουμε κάθε βασίλειο που έχει μόνο μια επαρχία να γίνει υποτελής. Διότι κάθε υποτελής (puppet state/subjugated faction) μπαίνει σε πόλεμο με όλους τους εχθρούς μας.Εάν μείνουν υποτελείς οι σχέσεις θα βελτιωθούν δραστικά μέσα σε μερικά χρόνια οπότε θα έρθει και το εμπόριο. Εαν επαναστατήσουν παραμένουν σε πόλεμο με τους εχθρούς μας. Όπως είπαμε διαίρει και βασίλευε.

Οπότε στέλνουμε μία από τις λεγεώνες της Γαλατίας στην Βρετανία για να υποδουλώσουμε τους Καληδόνιους και στέλνουμε έναν από τους 2 στρατηγούς σπίτι τους. Το ίδιο και με την λεγεώνα στην Ισπανία. Παράλληλα παίρνουμε τους μισθοφόρους από τις επαρχίες της Καληδονίας και των Quadians.

Η τελευταία λεγεώνα στην Γαλατία πηγαίνει να έχει από κοντά τους Σουηβούς. Εαν η ορδή πάει κοντά σε κάποια πόλη με φρουρά, ευκαιρία να τους ξεφορτωθούμε.


Τώρα στα εσωτερικά:

Αρχίζουμε και διαλύουμε οτιδήποτε κατεβάζει το public order. Ορυχεία χρυσού, military jetties, κλπ. Αυτό θα μας δώσει τα χρήματα για να ξελασπώσουμε (κυριολεκτικά μια που το squalor είναι παντού αρνητικό) τις επαρχίες και να βγάλουμε φαγητό. Με την διαφθορά στο 80% τα περισσότερα από τα κτίρια που παράγουν χρήματα δεν σου δίνουν τίποτα. Δεν ασχολούμαστε με κυβερνήτες ακόμα, και διορίζουμε στον Στηλιχωνα και όποιος κρατήσει την ενωμένη λεγεώνα της Βρετανίας military counts. Θέλουμε να φτάσουν στο 2ο office διότι δίνει -upkeep.

Στις τεχνολογίες επιμένουμε στρατιωτικά μέχρι να φτάσουμε στην 2η πάνω που δίνει -10% infantry unit upkeep.


2ος και 3ος γύρος

Ότι έχει να κάνει με εσωτερικά θέματα τα είπαμε επάνω. Στα Εξωτερικά οι Φράγκοι επιτίθενται και μαζί με την φρουρά μας βυθίζουν την εισβολή των Σαξόνων στην Βρετανία. Εμείς
εισβάλουμε στις περιοχές των. Caledonians και Quadians


Ο Στηλίχωνας με το που υποδουλώσει τους Quadians πηγαίνει γρήγορα νότια για να οχυρωθεί και να μπλοκάρει την εισβολή των Οστρογότθων. Πάγια τακτική ενάντια στους στρατούς του εχθρού όσο είμαστε στο tier 1. Το ρωμαϊκό πεζικό σε testudo κρατάει πολύ καλά, ιδιαίτερα σε οχυρά και πόλεις. Παράλληλα ο θάνατος του αντίπαλου στρατηγού μπορεί να σπείρει τον πανικό στον αντίπαλο στρατό. Οπότε ακόντια και ιππικό το κρατάμε σε εφεδρεία για ακριβώς αυτό τον σκοπό όσο κρατάει το πεζικό σου.Εσωτερικά:


Στον 3ο γύρο πλέον το φαγητό και ο κίνδυνος επιδημίας πρέπει να έχει εκλείψει στο μεγαλύτερο μέρος της Αυτοκρατορίας. Οπότε διαλέγουμε 4 επαρχίες για την οικονομική μας βελτίωση. Εγώ διαλέγω Africa, Magna Graecia, Insulae Occidentalis, Tripolitana. Διορίζουμε κυβερνήτες και εκδίδουμε διατάγματα Bread and Games διότι ακόμα θέλουμε και τα 2.

Τώρα στην Magna Graecia πρέπει να έχει μείνει μία Tabernae. Και ένας από τους πιθανούς κυβερνήτες πρέπει να έχει trait πού δίνει +1 εμπειρία σε πράκτορες. Εάν το έχει στρατηγός τον στέλνουμε να γίνει κυβερνήτης διότι. Ο spy έχει την δυνατότητα να μειώσει την διαφθορά στην επαρχία που τον βάζουμε εάν του δώσουμε το κατάλληλο trait. Μαζί με τους κυβερνήτες σε αυτές τις επαρχίες μπορούμε να κατεβάσουμε πολύ την διαφθορά. Και να αυξήσουμε πολύ το εισόδημα.

Ότι χρήματα περισσεύουν πάνε για την κατασκευή Governor's Houses στις επαρχίες. Η Ιβηρική είναι μια ασφαλής επιλογή. Επίσης πρέπει να αρχίζουμε να κερδίζουμε με τον Αυτοκράτορα μερικές μάχες διότι χωρίς influence όλοι οι στρατηγοί και οι κυβερνήτες θα πάνε από 10-8 loyalty στο 2-4Και το campaign συνεχίζεται...

Όποιος θέλει να λεπτομέρειες μέχρι το 405 υπάρχουν και τα chronicles https://chronicles.totalwar.com/Galadon/chapter/9518
Ωραίος, καλή αρχή
δυνατός ο παίκτης...
και σε αρκετά δύσκολο επίπεδο (hard) για την συγκεκριμένη "φατρία"
εγώ δεν την δοκίμασα καν ακόμα...
λίγο πηγα να δω την ανατολική και τρόμαξα με τις ελείψεις...
kehulk;34181 Wrote:δυνατός ο παίκτης...
και σε αρκετά δύσκολο επίπεδο (hard) για την συγκεκριμένη "φατρία"
εγώ δεν την δοκίμασα καν ακόμα...
λίγο πηγα να δω την ανατολική και τρόμαξα με τις ελείψεις...
Έχοντας παίξει με την Ανατολή καμιά 20ρια γύρους πιο πριν και έχοντας περίπου 30 με τους Δυτικούς μπορώ να πω ότι η Ανατολή έχει περισσότερο ζόρι. Ναι μεν έχει καλύτερα οικονομικά (διαφθορά είναι κοντά στο 40% νομίζω αρχικά εκεί)και οι επαρχίες είναι πιο σταθερές αλλά:
- Οι Σασσανίδες με τους υποτελείς τους είναι ζόρι άμα αρχίσει πόλεμος. Περίπου 6 φατρίες θα έρθουν στα Ανατολικά σύνορα. Και μόνο η Αρμενία μπορεί να έρθει με το μέρος σου, όλοι οι υπόλοιποι υποτελείς είναι πιστοί.
- Στο Δούναβη έχεις τους Γότθους ήδη μέσα στα σύνορά σου και έρχονται οι Ούνοι και οι Αλανοι. Βασικά οι περισσότερες ορδές περνάνε για βόλτα από εκεί. Και δεν θέλουν ιδιαίτερα να πάνε σε πόλεμο μεταξύ τους χωρίς να χαλάσεις πολύ χρημα.
- Πολλά faction leader traits είναι τυχαία. Οπότε εάν τα αφρικανικά βασίλεια και οι υποτελείς σου εκεί σε μισούν έχεις ένα ακόμα μέτωπο σε μία πλούσια και γόνιμη επαρχία (Αίγυπτος) που δεν θες να χάσεις.

Βασικά οι Ρωμαίοι είναι ζόρι. Πολύ διαφορετικό από την κλασσική εκστρατεία οδοστρωτήρα που φτιάχνεσαι και κατακτάς τα πάντα. Εάν είσαι άτυχος και βαρέσει εμφύλιος νωρίς μπορεί απλά να παρατήσεις την εκστρατεία.
Πολύ ωραίο! Καλή συνέχεια!! thumbsup
Πως κατάφερες να πάρεις του Γέτες μαζί σου σαν WRE? Εγώ παίζοντας σαν Γέτης, από την αντίθετη πλευρά δηλαδή, βλέπω ότι ο πόλεμος είναι κατά κάποιο τρόπο αυτονόητος μαζί της και σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύεις να παίξεις "ξυλο" με όλους τους άλλους γύρω σου.
Duymas;34189 Wrote:Πως κατάφερες να πάρεις του Γέτες μαζί σου σαν WRE? Εγώ παίζοντας σαν Γέτης, από την αντίθετη πλευρά δηλαδή, βλέπω ότι ο πόλεμος είναι κατά κάποιο τρόπο αυτονόητος μαζί της και σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύεις να παίξεις "ξυλο" με όλους τους άλλους γύρω σου.
Δεν κάνεις συμμαχίες. Χρησιμοποιείς το Join War against. Πολλά factions ειναι προθυμα να πάνε σε πόλεμο με εχθρούς σου χωρίς να σε έχουν σε εκτίμηση. Κάποια ίσως να θέλουν 500-1000 για αμοιβή. Άμα δεις ότι έχουν το aggresive trait συνήθως είναι πολύ πρόθυμοι
Thanks για το tip!
Το παρακολουθώ με ενδιαφέρον και αναμένω να κανεις το ιδιο και με campaign ERE μπας και την ξεκινήσω και εγώ
3ος εως 10ος γύρος


Πλέον μετά από 3 γύρους που πραγματικά μας έχουν πάρει παραπάνω απ'ότι θα έπρεπε, αφού το τι θα γκρεμίσουμε στις επαρχίες είναι χρονοβόρο και αρκετά σημαντικό, και αφού έχουμε εξουδετερώσει γρήγορα τους Quadians και Caledonians για την ώρα (σιγά μην μείνουν πιστοί υποτελείς) συνεχίζουμε δυναμικά. Έχουμε πάρα πολλούς εν δυνάμει εχθρούς για να κάτσουμε και να περιμένουμε και 3 πράγματα είναι στο μυαλό μας
 • Οι φρουρές των πόλεων είναι πιο ικανές απ'ότι τις κάνει να φαίνονται το auto resolve.
 • Oi ορδές δεν μπορουν να αναπληρώσουν τις απώλειες τους χωρίς να στρατοπεδεύσουν όποτε ακόμα και μια χαμένη μάχη αξίζει.
 • Είναι προτιμότερο να χάσεις μια επαρχία από το να έχεις ορδές να λεηλατούν την μία επαρχία μετά την άλλη. Αμα δε την καταστρέψουν τελείως κοστίζει πολύ να στείλεις εποίκους και να την επισκευάσεις.
 • Οι λεγεώνες δεν κάθονται να μπουν σε μάχη που δεν μπορούν να κερδίσουν. Ακόμη δεν έχουμε τα χρήματα για να αντέξουμε να χαθεί ολόκληρος στρατός.

Στα εξωτερικά:


Ενώ μόλις νικήσαμε τους Οστρογότθους δεν μπορούμε να τους αποτελειώσουμε διότι 2 νέες ορδές μπαίνουν στα σύνορά μας οι Ιαζύγες και οι Βησιγότθοι. Οι πρώτοι δεν θέλουν καν να μας μιλήσουν και μας επιτίθενται αμέσως προσπαθώντας να καταλάβουν το Virunum αλλά η φρουρά έχει άλλη άποψη και το Ρωμαϊκό πεζικό κρατάει αρκετά ώστε οι Scout equites και το ελαφρύ μας πεζικό να απομονώσουν και καθαρίσουν τον αντίπαλο στρατηγό στέλνοντας τον αντίπαλο στρατό σε πανικό.

Οι Βησιγότθοι δεν είναι τόσο εχθρικοί οπότε τους δωρίζουμε την πόλη Sopiannae στην Παννονία και μετά στέλνουμε τον Στηλίχωνα να τους υποδουλώσει.


Παράλληλα στην Βρετανία ναυπηγούμε στόλο και ετοιμαζόμαστε για τον στρατό των Vikings που σίγουρα θα έρθει. Μία δύναμη από πλοία εμβολισμού και καταπέλτες θα στείλει αρκετά μεταγωγικά στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας αμά χρειαστεί. Και είχαμε δίκιο διότι καθώς μπαίνουμε στον 5ο γύρο οι Geats αποφασίζουν να αρχίσουν και αυτοί επιδρομές. Δυστυχώς μια νέα κήρυξη πολέμου στέλνει τους Καληδόνιους και Βησιγότθους σε επανάσταση, ενώ οι Quadians μένουν πιστοί και αρχιζούν να μας συμπαθούν αρκετά ώστε να κάνουν εμπόριο μαζί μας


Οι Βησιγότθοι δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν από τις νίκες του Στηλίχωνα οπότε μέσα σε ένα γύρο είναι και πάλι υποτελείς ενώ για την ώρα η λεγεώνα της Βρετανίας παραμένει σε αναμονή στο Eboracum από φόβο για απόβαση στα νησιά από Vikings που δεν θα δει ο στόλος ή για επιδρομή από τον Βορρά.


Και φτάνουμε περίπου στον 6ο γύρο.

Η λεγεώνα που είχαμε στείλει να έχει από κοντά τους Σουηβούς έχει φτάσει στην Ιβηρική. Οπότε στέλνουμε την λεγεώνα της Αφρικής από τον νότο, έχουμε την Λεγεώνα της Γαλατίας να τους κυνηγάει από τον βορρά και κοντά στην πόλη της Κόρδοβα ο Αυτοκράτορας Ονώριος έχει την πρώτη του νίκη εξοντώνοντας τους Σουηβούς.


Στην επαρχία της Βρετανίας οι Καληδόνιοι κατεβαίνουν από τον Βορρά με 3 στρατούς και οχυρώνονται έξω από το Eboracum και οι Vikings αρχίζουν να πλέουν προς τα νησιά. Η Βρετανική λεγεώνα επιτίθεται αμέσως και στέλνει τους Καληδόνιους πάλι πίσω από το τείχος του Αδριανού, ενώ ο στόλος μας βυθίζει τα μεταγωγικά στην Βόρεια Θάλασσα. Τα πλοία εμβολισμού αποδεικνύονται τέλεια για αυτή τη δουλειά (κρίμα που η ERE δεν τα έχει)


Τελικά θα αποφασίσουμε να καταστρέψουμε τελείως την επαρχία της Καληδονίας, που δυστυχώς μακροπρόθεσμα θα αποδειχτεί κακή απόφαση αφού οι Καληδόνιοι ως ορδή θα λεηλατούν τα Βρετανικά νησιά για πάρα πολύ καιρό.

Και ενώ η λεγεώνα της Γαλατίας με τον αυτοκράτορα είναι πλέον ελεύθερη να γυρίσει στο μέτωπο κάπου κοντά στον 10ο γύρο οι Βάνδαλοι εμφανίζοντα στην περιοχή του Argentoratum. Δυστυχώς γι αυτους η πόλη έχει ισχυρή φρουρά.Εσωτερικά.


Τα εσωτερικά μας περιορίζονται στον να προσπαθούμε να κάνουμε χαρούμενες τις επαρχίες της Ιβηρικής και να αυξήσουμε τα έσοδα στην Magna Grecia, Insulae occidentales και Africa όπου οι κατάσκοποι και οι κυβερνήτες κατεβάζουν την διαφθορά αρκετά ώστε να δούμε αισθητή βελτίωση στα οικονομικά μας βλέποντας εισόδημα της τάξης των 5000 το γύρο αργότερα.


Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αντίδραση στην προσπάθειά μας να καταστείλουμε τις Κέλτικες θρησκευτικές τελετές, αλλά προχωράει ο εχριστιανισμός των περιοχών μας ως αποτέλεσμα. Αλλα το βασικό πρόβλημα είναι ότι κανένας ακόμη δεν έχει σε εκτίμηση τον Αυτοκράτορα Ονώριο με αποτέλεσμα η πίστη στρατηγών και κυβερνητών να αρχίζει να πέφτει αισθητα. Και ποιος τους κατηγορεί, το παιδί δεν έχει ακόμα τίποτα ιδιαίτερα αξιόλογοΑλλα η εκστρατεία συνεχίζεται και οι Ρωμαίοι της Δύσης ακόμα κρατάνε καλά!

Pages: 1 2 3 4 5