Total War Hellas Forums

Full Version: [TWH AoD] Προεπισκόπηση του Χαζαρικού Χανάτου || Khazar Khanate's Preview
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Οι Χαζάροι
[Image: Khazar_coin_Spillings_Hoard.jpg]
ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ:
Οι Χάζαροι ή Χαζάροι ήταν ένας ημινομαδικός τουρκικός λαός, που δημιούργησε την ισχυρότερη αυτοκρατορία της Δυτικής στέπας, τη Χαζαρία, από τα τέλη του 7ου μέχρι το 10ο αιώνα μ.Χ.. Πάνω στις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Νοτιοδυτικής Ασίας, η Χαζαρία έγινε ένα από τα κύρια κέντρα εμπορίου του μεσαιωνικού κόσμου, κυριαρχώντας στο δυτικό τμήμα του Δρόμου του Μεταξιού και έπαιξε βασικό εμπορικό ρόλο ως σταυροδρόμι μεταξύ Κίνας, Μέσης Ανατολής και Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Επί τρεις περίπου αιώνες (650-965) οι Χάζαροι κυριαρχούσαν στην τεράστια έκταση που εκτείνεται από τις στέπες του Βόλγα και του Ντον μέχρι την ανατολική Κριμαία και το βόρειο Καύκασο. Έπαψαν να υπάρχουν γύρω στον 11ο - 12ο αιώνα. Βρίσκονταν συγκεντρωμένοι δυτικά και βόρεια της Κασπίας Θάλασσας, κυρίως στο βόρειο Καύκασο και την ευρασιατική στέπα. Πέραν της αναμφισβήτητης τουρανικής καταγωγής τους, η ακριβής προέλευσή τους δεν είναι ακόμα εξακριβωμένη. Κατά την πιθανότερη εκδοχή, προήλθαν από την ανάμιξη κάποιων τουρκομογγολικών φύλων με απομεινάρια των Ούνων και τοπικά φύλα της ΒΔ Κασπίας. Το όνομά τους προέρχεται από την αρχαία τουρκική ρίζα «qaz-» που σημαίνει «περιπλανώμαι».


Οι φυλές που αποτελούσαν την ένωση των Χαζάρων ήταν, σύμφωνα με την ευρύτερα αποδεκτή άποψη, βασικά Τουρκικές ομάδες, όπως οι Οϋγουρικοί λαοί, μεταξύ αυτών Σαραγούροι, Ογούροι, Ονογούροι και Πρωτοβούλγαροι, που αποτελούσαν τμήμα της ομοσπονδίας των Τιέλε. Οι φυλές αυτές, πολλές εκδιωχθείσες από τις πατρίδες τους από τους Σαβίρους, άρχισαν να ξεχύνονται στην περιοχή Βόλγα-Κασπίας-Πόντου. Ήδη από τον 4ο αιώνα μ.Χ. αναφέρονται να κατοικούν στις στέπες της Δυτικής Ευρασίας.
Στην αρχή εμφανίζονται να ξεκινούν απο τη Μογγολία και τη Νότια Σιβηρία μετά τη  διάλυση των νομαδικών κοινοτήτων των Ούννων/Χιονγκ-νου. Μια ποικιλόμορφη ομοσπονδία φυλών που τελούσε υπο την ηγεσία των Τουρικών φυλών και πιθανότατα περιελάμβανε μια σύνθετη ποικιλία Ιρανικών, Πρωτομογγολικών, Ουραλικών και Παλαιοσιβηρικών φατριών, κατέβαλε το Ρουρανικό Χαγανάτο το 552 και μετακινήθηκε προς τα δυτικά, συμπαρασύροντας άλλους νομάδες της στέπας και λαούς από το Σογδιανό βασίλειο.

Η κυβερνώσα οικογένεια αυτής της συνομοσπονδίας πιθανόν να προερχόταν από τη φυλή Ασίνα των δυτικών Τουρκικών φυλών, αν και ο Κονσταντίν Ζούκερμαν (Γαλλοεβραίος ιστορικός) αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τους Ασίνα και τον κεντρικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των Χαζάρων. O Πήτερ Γκόλντεν (Αμερικανός ιστορικός) σημειώνει ότι Κινέζικες και Αραβικές αναφορές είναι σχεδόν ταυτόσημες, ενισχύοντας τη συγγένεια τους και συμπεραίνει ότι ηγεμόνας τους ίσως να ήταν ο Γεπισεκούι, που έχασε την εξουσία ή σκοτώθηκε γύρω στα 651. Μετακινούμενη προς τα δυτικά η συνομοσπονδία έφτασε στη χώρα των Ακατζίρων, που ήταν σημαντικοί σύμμαχοι του Βυζαντίου, πολεμώντας το στρατό του Αττίλα.

 

 
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Τα κυβερνώντα στρώματα ήταν μια σχετικά μικρή ομάδα που διέφερε εθνοτικά και γλωσσικά από τους υποτελείς της λαούς. Θεωρείται γενικά αποδεκτό ότι ηγετικές εθνοτικές ομάδες των Χαζάρων συνύθως ήταν οι Αλανοί και Ογουρικές Τουρκικές φυλές, που πλειοψηφούσαν μέσα στη Χαζαρία. Οι Χάζαροι Χαγάνοι, ενώ έπαιρναν συζύγους και παλλακίδες από τους υποτελείς λαούς, προστατεύονταν από ένα σώμα φρουρών από τη Χορασμία, ονόματι Ουρσίγια. Αλλά σε αντίθεση με πολλά άλλα γειτονικά κράτη προσλάμβαναν στρατιώτες (μισθοφόρους). Στην ακμή της αυτοκρατορίας τους διέθεταν μια συγκεντρωτική φορολογική διοίκηση με ένα μόνιμο στρατό κάπου 7-12.000 ανδρών, που εν ανάγκη μπορούσε να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί, στρατολογώντας εφέδρους από τους ακολούθους των ευγενών τους. Άλλα στοιχεία για το διαρκή μόνιμο στρατό δείχνουν ότι αριθμούσε μέχρι εκατό χιλιάδες. Ήλεγχαν και αποσπούσαν φόρους από 25-30 διαφορετικά έθνη και φυλές, που κατοικούσαν τα απέραντα εδάφη ανάμεσα στον Καύκασο, τη Λίμνη Αράλη, τα Ουράλια Όρη και τις Ουκρανικές στέπες. Οι Χαζαρικές στρατιές κατα τη διάρκεια της δυναστείας του Χαγάνου Μπεκ διοικούνταν από υφισταμένους του αξιωματικούς, γνωστούς ως ΄ταρκάν΄, οι οποίοι εκπαιδεύονταν για ένα σκοπό μόνο, την νίκη στο πεδίο της μάχης. Υπο την ηγεσία του Χαγάνου Μπεκ, κανένας "ταρκάν" δεν επιτρεπόταν να επιστρέψει ηττημένος, ειδάλλως επρόκειτο να εκτελεστεί απο το Χαγάνο.

Έχει εκτιμηθεί ότι 25 ως 28 διαφορετικές εθνικές ομάδες αποτελούσαν τον πληθυσμό του Χαζαρικού Χαγανάτου, πέραν από την εθνική ελίτ. Η κυβερνώσα ελίτ φαίνεται ότι συνίστατο από εννέα φυλές, και οι ίδιες εμφανίζονται μεταξύ τους να είναι εθνικά ετερογενείς, απλωμένες σε εννέα επαρχίες, που καθένα τους αντιστοιχούσε σε μια φυλή. Με όρους κάστας ή τάξης κάποια στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχε μια διάκριση, αλλά είναι ασαφές αν ήταν φυλετική ή κοινωνική. Βασική διάκριση λοιπόν γινόταν ανάμεσα στους ΄Λευκούς Χαζάρους΄ (ακ-Χαζάρ) και ΄Μαύρους Χαζάρους΄ (καρά-Χαζάρ). Ο Μουσουλμάνος γεωγράφος Αλ-Ιστακρί του 10ου αιώνα υποστήριζε ότι οι Λευκοί Χάζαροι ήταν εξαιρετικά όμορφοι, με κοκκινωπά μαλλιά, λευκό δέρμα και μπλε μάτια, ενώ οι Μαύροι Χάζαροι ήταν μαυριδεροί, αγγίζοντας τα όρια του μαύρου, σα να ήταν ΄ένα είδος Ινδών΄. Πολλά Τουρκικά έθνη είχαν παρόμοια (πολιτική, όχι φυλετική) διαίρεση μεταξύ μιας ΄λευκής΄ κυβερνώσας πολεμικής κάστας και μιας ΄μαύρης΄ τάξης κοινών πολιτών. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των μελετητών είναι ότι ο Ιστακρί μπερδεύτηκε από τα ονόματα που δίνονταν στις δύο ομάδες. Εντούτοις οι Χάζαροι περιγράφονται γενικά από τις πρώτες Αραβικές πηγές ότι είχαν λευκή επιδερμίδα, μπλε μάτια και κοκκινωπά μαλλιά. To ίδιο το όνομα της εικαζόμενης ιδρυτικής φυλής Ασίνα ίσως φανερώνει ετυμολογία δηλωτική σκούρου χρώματος. Η διάκριση φαίνεται να επέζησε της κατάρρευσης της αυτοκρατορίας των Χαζάρων. Μεταγενέστερα Ρωσικά χρονικά, σχολιάζοντας το ρόλο των Χαζάρων στη δημιουργία της Ουγγαρίας, αναφέρονται σε αυτούς ως ΄΄Λευκούς Ογούρους΄΄ και στους Μαγυάρους (Ούγγρους) ως ΄΄Μαύρους Ογούρους΄΄.


 
ΘΡΗΣΚΕΙΑ:
Η Θρησκεία και οι λατρευτικές παραδόσεις των Χαζάρων έχουν εγείρει κατά καιρούς έντονες συζητήσεις, καθώς περίπου στο απόγειο του , το Χαγανάτο εμφανίζει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή απο τον παραδοσιακό νομαδικό "Τενγκρισμό", στον Ιουδαϊσμό.
Δεν υπάρχουν πολλές άμεσες πηγές για τη θρησκεία των Χαζάρων αλλά πιθανότατα αρχικά εξασκούσαν μια παραδοσιακή Τουρκική μορφή λατρευτικών πρακτικών, γνωστές ως Τεγκρισμό, που εστιάζονταν στο θεό του ουρανού Τέγκρι. Η φύση της μπορεί εν μέρει να συναχθεί από ότι γνωρίζουμε για τις τελετουργίες και πεποιθήσεις συγγενικών φυλών, όπως οι Ούννοι του Βόρειου Καυκάσου.
Ο προσηλυτισμός των Χαζάρων στον Ιουδαϊσμό αναφέρεται κατά κύριο λόγο από εξωτερικές πηγές και στη Χαζαρική Αλληλογραφία, Εβραϊκά έγγραφα, των οποίων η αυθεντικότητα επί μακρόν αμφισβητείτο και  τα οποία ωστόσο συγχρονα είναι ευρέως αποδεκτά μεταξύ των ειδικών. Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες αφ' ετέρου για τον προσηλυτισμό παραμένουν αόριστες, πράγμα που ίσως οφείλεται στις ελλιπείς ανασκαφές ή στο ότι το στρώμα των πραγματικών πιστών ήταν μικρό. Ο προσηλυτισμός φυλών της στέπας ή της περιφέρειάς της σε μια παγκόσμια θρησκεία είναι φαινόμενο αρκετά βεβαιωμένο και ο προσηλυτισμός των Χαζάρων στον Ιουδαϊσμό, αν και ασυνήθης, δεν ήταν μοναδικός. Στα νότια των Χαζάρων τόσο το Ισλάμ όσο και ο Βυζαντινός Χριστιανισμός προσηλύτιζαν μεγάλες δυνάμεις.Τόσο ο χρόνος του προσηλυτισμού όσο και η έκταση της επιρροής του πέραν από την ελίτ, που συχνά ελαχιστοποιείται από τους λόγιους, είναι αντικείμενο διαφωνίας, αλλά κάποια στιγμή μεταξύ 740 και 920 οι Χάζαροι βασιλιάδες και ευγενείς φαίνεται να είχαν προσηλυτιστεί στον Ιουδαϊσμό, ίσως εν μέρει, υποστηρίζεται, για να αποκρούσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις από Άραβες και Βυζαντινούς να δεχθούν ή το Ισλάμ ή την Ορθοδοξία.

 
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ:
Από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν οι Χάζαροι, οι Βυζαντινοί άρχισαν επίσης να σχηματίζουν με αυτούς συμμαχίες, δυναστικές και στρατιωτικές. Το 695 ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας του Ηράκλειου, Ιουστινιανός Β΄, ο επονομαζόμενος ρινότμητος, αφού ακρωτηριάσθηκε και εκθρονίστηκε, εξορίσθηκε στη Χερσώνα της Κριμαίας, όπου διοικούσε ένας Χάζαρος κυβερνήτης (τουντούν). Διέφυγε στο Χαζαρικό έδαφος το 704 ή 705 και του δόθηκε άσυλο από το χαγάνο Μπουσίρ Γκλαβάν (Ἰβουζήρος Γλιαβάνος), που του έδωσε την αδελφή του σε γάμο, αποδεχόμενος ίσως πρόταση του Ιουστινιανού, που μπορεί να σκέφτηκε ότι ένας δυναστικός γάμος θα σφράγιζε με συγγένεια μια ισχυρή φυλετική στήριξη στις προσπάθειές του να ανακτήσει το θρόνο. 

Μετά από δεκαετίες ο Λέων Γ΄ (βασίλεψε 717-741) έκανε μια παρόμοια συμμαχία για να συντονίσουν τη στρατηγική τους εναντίον ενός κοινού εχθρού, των Μουσουλμάνων Αράβων. Εστειλε πρεσβεία στο Χάζαρο χαγάνο Μπιχάρ και πάντρεψε το γιο του, το μέλλοντα Κωνσταντίνο Ε΄ (βασίλεψε 741-775), με την κόρη του Μπιχάρ, πριγκίπισσα που αναφέρεται ως Τζιτζάκ, το 732. Αφού προσηλυτίσθηκε στο Χριστιανισμό πήρε το όνομα Ειρήνη. Ο Κωνσταντίνος και η Ειρήνη είχαν ένα γιο, το μέλλοντα Λέοντα Δ΄ (775-780), που στη συνέχεια έφερε το προσωνύμιο ΄ο Χάζαρος΄.


Κατά τον 7ο και 8ο αιώνα οι Χάζαροι διεξήγαγαν μια σειρά πολέμων κατά του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών και του διαδόχου του των Αββασιδών. Ο πρώτος Αραβοχαζαρικός πόλεμος άρχισε κατά την πρώτη φάση της Μουσουλμανικής επέκτασης.Ο Δεύτερος Αραβοχαζαρικός Πόλεμος άρχισε με μια σειρά επιδρομών στον Καύκασο στις αρχές του 8ου αιώνα. Οι Ομεϋάδες σκλήρυναν την καταπίεσή τους στην Αρμενία το 705, μετά την καταστολή μιας μεγάλης εξέγερσης. Το 713 ή 714 ο Ομεϋάδης στρατηγός Μασλαμάχ κατέλαβε το Ντερμπέντ και εισέβαλε βαθύτερα στο Χαζαρικό έδαφος. Ανταποδίδοντας οι Χαζάροι εξαπέλυσαν επιδρομές στην (Καυκασιανή) Αλβανία και το Ιρσνικό Αζερμπαϊτζάν, αλλά απωθήθηκαν από τους Αραβες υπό το Χασάν ιμπν αλ-Νουμάν. 

Το 758 ο Αββασίδης Χαλίφης αλ-Μανσούρ προσπάθησε να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με τους Χαζάρους, επιβάλλοντας στο Γιαζίντ ιμπν Ουσαίντ αλ-Σουλάμι, έναν από τους στρατηγούς του και στρατιωτικό διοικητή της Αρμενίας να πάρει νύφη από το βασιλικό οίκο των Χαζάρων. Ο Γιαζίντ παντρεύτηκε μια κόρη του Χαζάρου Χαγάνου Μπαγκατούρ, αλλά πέθανε αναπάντεχα, πιθανόν κατά τη γέννηση του παιδιού της. Οι ακόλουθοί της επέστρεψαν στην πατρίδα, πεπεισμένοι ότι κάποια Αραβική φατρία την είχε δηλητηριάσει και ο πατέρας της εξοργίστηκε. Ο Χάζαρος στρατηγός Ρας Ταρκάν εισέβαλε νότια του Καυκάσου το 762-764, καταστρέφοντας την Αλβανία, την Αρμενία και την Ιβηρία και καταλαμβάνοντας την Τυφλίδα. Στη συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ των Χαζάρων και των Αββασιδών έγιναν όλο και πιο εγκάρδιες, καθώς η εξωτερική πολιτική των τελευταίων ήταν λιγότερο επεκτατική από εκείνη των Ομεϋαδών και διερράγησαν μόνο από μια σειρά επιδρομών το 799, λόγω πάλι μιας αποτυχημένης συμμαχίας διά γάμου.

 
Η ΠΤΩΣΗ:
Η Χαζαρία λειτούργησε επί μακρόν ως κράτος-ουδέτερη ζώνη μεταξύ αφ' ενός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αφ' ετέρου τόσο των νομάδων των βόρειων στεπών, όσο και της αυτοκρατορίας των Ομεϋαδών, αφού λειτούργησε ως εντολοδόχος του Βυζαντίου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών. Η συμμαχία διαλύθηκε γύρω στα 900 μ.Χ., καθώς οι Βυζαντινοί άρχισαν να ενθαρρύνουν τους Αλανούς να επιτεθούν στη Χαζαρία και να αδυνατίσουν τις θέσεις της στην Κριμαία και τον Καύκασο, επιδιώκοντας να πετύχουν συμμαχία με την ανερχόμενη δύναμη των Ρως στα βόρεια της Χαζαρίας, που φιλοδοξούσε να τους προσηλυτίσει στο Χριστιανισμό. Μεταξύ 965 και 969 ο ηγεμόνας των Ρως του Κιέβου Σβιάτοσλαβ Α΄ του Κιέβου κατέλαβε την πρωτεύουσα Ατίλ και κατέλυσε το κράτος των Χαζάρων.

 
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Οι Χαζάροι θα αποτελέσουν μια από τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής έχοντας κτήσεις σε όλη την περιοχή της Υπερκαυκασίας και της σημερινής Κριμέας. Εμπόδιο στην επέκταση τους στο Νότο θα βρεθούν οι πανίσχυρες αυτοκρατορίες της περιόδου: Οι Αββασίδες και τα υποτελή σε αυτούς κράτη του Καυκάσου (Εμιράτα της Αρμενίας και Τυφλίδας) με τους οποίους οι Χαζάροι βρισκόνται σε διαμάχη, και η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τους οποίους τους ενώνει συμμαχία. Δευτερευόντως και λόγω της θέσης τους ίσως αντιμετωπίσουν πιέσεις απο τους Μαγυάρους, Βούλγαρους (Βαλκάνιους και Βούλγαρους του Βόλγα) και τους Πετσενέγκους. Ως εκ τούτου οι Χαζάροι θα πρέπει να απαντήσουν στο δίλημμα της επέκτασης προς τον εύπορο νότο και της σύγκρουσης με τις υπερδυνάμεις, ή της επέκτασης στα δυτικά και της σύρραξης με τις ανερχόμενες (ημι)νομαδικές φυλές που διεξάγουν έναν δύσκολα αντιμετωπίσιμο τακτικά πόλεμο. Θεωρητικά πάνω σε αυτή την επιλογή θα βασιστεί και κατά πόσο εύκολα ή δύσκολα η Δυναστεία της Στέπας θα ευδοκιμήσει ή θα χαθεί.
Έρευνα & Επιμέλεια Κειμένων:
★koultouras★
Unit Preview || Προεπισκόπηση Μονάδων

Qara-Khazar Infantry:[Image: LGZP7bL.jpg]

Από τις φυλές που συναπαρτίζουν την Χαζαρική συνομοσπονδία φυλών οι Qara-Khazars θεωρούνται ως η κοινωνικά κατώτερη κάστα. Το "qara" θεωρητικά παραπέμπει στο μαύρο χρώμα δέρματος ("qara" > "κάρα" στις τουρκικές διαλέκτους σημαίνει σκουρόχρωμος-μαύρος) και αυτό επαγωγικά δηλώνει κάποια σχέση μεταξύ της φυλετικής και της κοινωνικής διάκρισης. Βέβαια η διάκριση αυτή αμφισβητείται ευρέως. Εκείνο όμως που δεν αμφισβητείται είναι ότι οι Qara-Khazar αποτελούν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα του Χαζάρικου Χαγανάτου ανεξαρτήτως το χρώμα του δέρματος τους. Τα μέλη αυτής μάλιστα χρησιμεύουν ως εφεδρείες για τη φύλαξη των οικισμών ή ως πολιτοφύλακες και εξοπλίζονται με ο,τι βρεθεί εύκαιρο , διαμορφώνοντας ομάδες πεζικού με δόρυ και ασπίδα ή απελατίκιον(maces).
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: 6iK9R6E.jpg][Image: suOfw2n.jpg]


Qara-Khazar Spearmen: [Image: qUrCUrh.jpg]

Από τις φυλές που συναπαρτίζουν την Χαζαρική συνομοσπονδία φυλών οι Qara-Khazars θεωρούνται ως η κοινωνικά κατώτερη κάστα. Το "qara" θεωρητικά παραπέμπει στο μαύρο χρώμα δέρματος ("qara" > "κάρα" στις τουρκικές διαλέκτους σημαίνει σκουρόχρωμος-μαύρος) και αυτό επαγωγικά δηλώνει κάποια σχέση μεταξύ της φυλετικής και της κοινωνικής διάκρισης. Βέβαια η διάκριση αυτή αμφισβητείται ευρέως. Εκείνο όμως που δεν αμφισβητείται είναι ότι οι Qara-Khazar αποτελούν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα του Χαζάρικου Χαγανάτου ανεξαρτήτως το χρώμα του δέρματος τους. Τα μέλη αυτής μάλιστα χρησιμεύουν ως εφεδρείες για τη φύλαξη των οικισμών ή ως πολιτοφύλακες και εξοπλίζονται με ο,τι βρεθεί εύκαιρο , διαμορφώνοντας ομάδες πεζικού με δόρυ και ασπίδα ή απελατίκιον(maces).
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: 86KXlA1.jpg][Image: rT54Lre.jpg]


Khavar Horse Archers:[Image: 98IUPrZ.jpg]

Οι Κάβαροι είναι μια από τις φυλές της Χαζάρικης επικράτειας και χωρίζονται σε τρείς υποομάδες. Ως φύλο ανήκουν στην φυλετική ομάδα των "Χαλίσιων" (Khalyzians) όπως αναφέρονται από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και στα μέσα του 9ου αιώνα ανέπτυξαν αποσχιστικές τάσεις που οδήγησαν σε επανάσταση εναντίον του Χαζαρικού βασιλείου. Μεγάλα τμήματα των Καβάρων αποσχισθέντα ενσωματώθηκαν είτε στους τότε νομαδικούς πληθυσμούς των Μαγυάρων είτε σε αυτούς των Πετσενέγκων και υπηρέτησαν στις ορδές και των δυο ως μισθοφόροι. Πριν την αποστασία αυτή αλλά και μετά, οι Κάβαροι -όσοι ήταν ή παρέμειναν πιστοί στο Χαγάνο των Χαζάρων- υπηρέτησαν τον Χαζαρικό στρατό επιδεικνύοντας άριστη ικανότητα στο τόξο, είτε πεζοί , είτε στη ράχη ενός αλόγου.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: qPkUhrp.jpg][Image: hIe9Ciz.jpg]


Khavar Foot Arhcers:[Image: ouaTBO4.jpg]

Οι Κάβαροι είναι μια από τις φυλές της Χαζάρικης επικράτειας και χωρίζονται σε τρείς υποομάδες. Ως φύλο ανήκουν στην φυλετική ομάδα των "Χαλίσιων" (Khalyzians) όπως αναφέρονται από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και στα μέσα του 9ου αιώνα ανέπτυξαν αποσχιστικές τάσεις που οδήγησαν σε επανάσταση εναντίον του Χαζαρικού βασιλείου. Μεγάλα τμήματα των Καβάρων αποσχισθέντα ενσωματώθηκαν είτε στους τότε νομαδικούς πληθυσμούς των Μαγυάρων είτε σε αυτούς των Πετσενέγκων και υπηρέτησαν στις ορδές και των δυο ως μισθοφόροι. Πριν την αποστασία αυτή αλλά και μετά, οι Κάβαροι -όσοι ήταν ή παρέμειναν πιστοί στο Χαγάνο των Χαζάρων- υπηρέτησαν τον Χαζαρικό στρατό επιδεικνύοντας άριστη ικανότητα στο τόξο, είτε πεζοί , είτε στη ράχη ενός αλόγου.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: MFpUEs7.jpg][Image: eUCuKUk.jpg]


Alan Scouts:[Image: yGExTSs.jpg]

Θεωρείται γενικά αποδεκτό ότι ηγετικές εθνοτικές ομάδες των Χαζάρων συνήθως ήταν οι Αλανοί και Ογουρικές Τουρκικές φυλές, που πλειοψηφούσαν μέσα στη Χαζαρία. Οι Αλανοί ως λαός προέρχεται απο τους αρχαίους Σαρμάτες και τα ιρανικά φύλα και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικοί ιππείς, διατηρώντας έτσι την μακραίωνη παράδοση των προγόνων τους στον ίππο. Οι έφηβοι και οι νέοι των οικογενειών Αλανικής προέλευσης πριν ανδρωθούν και στελεχώσουν τα βαρέα τμήματα ιππικού του βασιλείου, δοκιμάζονταν σε ελαφριά τμήματα ανιχνευτών με κύριο έργο την παρακολούθηση των κινήσεων του εχθρού ή το κυνήγι των μονάδων που λιποτακτούσαν απο το πεδίο της μάχης.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: D8Wvnzb.jpg][Image: FNg73M9.jpg]


Aq-Khazar Spearmen:[Image: OEXQ7jm.jpg]

Η ανώτερη κάστα της κοινωνίας των Χαζάρων, οι "Λευκοί" όπως αποκαλούνταν, ήταν οι τρόπον τινά ευγενείς των Χαζάρων με τους τίτλους ευγενείας να πιθανολογείται ότι σχετίζονται είτε με μια αντίληψη της φυλετικής προέλευσης που είχαν και είτε με το οικονομικό τους στάτους. Όποια και αν είναι η εξήγηση , ως αριστοκράτες είχαν σαφώς πρόσβαση σε ανώτερη στρατιωτική εκπαίδευση , καλύτερο εξοπλισμό και έχαιραν της εμπιστοσύνης όλων. Οι Λευκοί Χαζάροι συμμετείχαν σε όλες τις εκστρατείες του βασιλείου , υπηρετώντας τους στρατούς του ως δορυφόροι ή ως τοξότες , σε κάθε περίπτωση πάντως ως πεζοί.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: zn05oEO.jpg][Image: ywqOD5p.jpg]Aq-Khazar Archers:[Image: 5o9B35y.jpg]

Η ανώτερη κάστα της κοινωνίας των Χαζάρων, οι "Λευκοί" όπως αποκαλούνταν, ήταν οι τρόπον τινά ευγενείς των Χαζάρων με τους τίτλους ευγενείας να πιθανολογείται ότι σχετίζονται είτε με μια αντίληψη της φυλετικής προέλευσης που είχαν και είτε με το οικονομικό τους στάτους. Όποια και αν είναι η εξήγηση , ως αριστοκράτες είχαν σαφώς πρόσβαση σε ανώτερη στρατιωτική εκπαίδευση , καλύτερο εξοπλισμό και έχαιραν της εμπιστοσύνης όλων. Οι Λευκοί Χαζάροι συμμετείχαν σε όλες τις εκστρατείες του βασιλείου , υπηρετώντας τους στρατούς του ως δορυφόροι ή ως τοξότες , σε κάθε περίπτωση πάντως ως πεζοί.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: bg7EBB6.jpg][Image: 5sqWL8s.jpg]


Oghur Infantry:[Image: 4n8zYpe.jpg]

Οι Ογούροι ,τουρκικό φύλο της κεντρικής Ασίας, αποτελούν μια απο τις ηγέτιδες φυλετικές ομάδες του Χαζαρικού βασιλείου. Η ονομασία τους , καθώς σημαίνει "τάγμα", "φυλή" ή "τμήμα" στην αρχαία τουρκική διάλεκτο, υποδηλώνει μάλλον την αρχική διαίρεση των φυλών αυτών σε υποσύνολα της μεγάλης ομάδας των Ουγούζων Τούρκων. Η διαίρεση αυτή κυρίως φαίνεται να βασιζόταν στο είδος του σώματος που κάθε φυλή Ουγούζων προσέφερε στη διάθεση του εκστρατευτικού σώματος που οδηγούσαν σε μάχη απο κοινού όλοι οι Τούρκοι. Με την παροδο του χρόνου και καθώς διάφορες τουρκικές φυλές αποσπόνταν οικειοθελώς ή κατακτούνταν απο περιβάλλοντες νομαδικούς πληθυσμούς, ο όρος Oghur έφθασε να περιέχει εθνοτικό - φυλετικό περιεχόμενο. Οι Ογούροι Τούρκοι που ενσωματώθηκαν λοιπόν στην Χαζαρία, υπηρέτησαν στον στρατό της ως πολύ ικανό και εξαιρετικά εξοπλισμένο πεζικό κρούσης.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: qzISQuM.jpg][Image: VMi2QR0.jpg]


Alan Royal Guard:[Image: 3yljrYz.jpg]

Οι ενήλικοι γόνοι των οικογενειών Αλανικής καταγωγής , έχοντας δοκιμαστεί ήδη στο πεδίο της μάχης και αφού επιδείξουν οτι αξίζουν να συμμετέχουν στο ανώτερο τάγμα Αλανών ιππέων, στελεχώνουν τη Βασιλική φρουρά των Αλανών. Εξοπλισμένοι με τόξο και ιππεύοντας τα καλύτερα άτια (ίπποι, "άτι" < τουρκικό "at" > άλογο) της Χαζαρίας, η βασιλική φρουρά συνδυάζει πολλά είδη πολέμου, την εξ αποστάσεως μέσω του τόξου, την εκ του συστάδην μέσω του σπαθιού και την ιππική έφοδο εκμεταλλευόμενη την ισχύ του αλόγου, χωρίς να υστερεί σημαντικά σε κανένα απο τα προαναφερθέντα.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: 94VFZs9.jpg][Image: j2wbvpY.jpg]


Mounted Tarkans:[Image: NXyPfvH.jpg]

Οι Ταρκάνοι (Tarkans) είναι οι αξιωματικοί των Χαζαρικών στρατών, μια μονάδα που πρωτοεισήχθη κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του Χαγάνου Μπεκ. Οι αξιωματούχοι Ταρκάν εκπαιδεύονταν με ένα απλό αφ'ενός αλλά απόλυτα αυστηρό αφ' ετέρου ιδεώδες , "νίκη και μόνο νίκη". Οι Ταρκάν που επέστρεφαν ηττημένοι έρχονταν αντιμέτωποι με τη σίγουρη εκτέλεση τους. Στο βαθμό που κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν , και κατα γενική ομολογία στα χρόνια του Χαγάνου Μπεκ η παράδοση αυτή ήταν ο γενικός κανόνας, οι Ταρκαν σχεδόν εκπαιδεύονταν με τη "σπαρτιατική αρχή" του "ή ταν ή επι τάς". Αναμφίβολα το ηθικό τους στη μάχη είναι αδιασάλευτο , πόσο μάλλον όταν μόνο η νίκη μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοσυντήρησή τους.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: 2CpkDgM.jpg][Image: 5edp4E1.jpg]


Khwarazmian Ursiyya:[Image: QzqaLul.jpg]

Οι Χάζαροι Χαγάνοι, ενώ έπαιρναν συζύγους και παλλακίδες από τους υποτελείς λαούς, προστατεύονταν από ένα σώμα φρουρών από τη Χορασμία, ονόματι Ουρσίγια. Πέρα απο το οτι η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει την άποψη οτι οι Χαζάροι χρησιμοποιούσαν εκτενώς μισθοφορικές μονάδες, επιτρέπει να υποτεθούν πολλά για το αξιόμαχο της μονάδας αυτής. Δεδομένου οτι πρόκειται για τους σωματοφύλακες του Ηγεμόνα των Χαζάρων, θα περίμενε κανείς οτι αυτοί θα συγκροτούνταν απο μια ομάδα ελίτ στρατιωτών που θα είχε συγγενικούς ή τουλάχιστον φυλετικούς στενούς δεσμούς με τον ίδιο Χαγάνο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη πίστη στον ηγέτη . Η χρήση ενός μισθοφορικού σώματος για σωματοφυλακή μπορεί να εγείρει απορίες ως προς την αξιοπιστία της προς το πρόσωπο του ηγέτη , ωστόσο με βάση τις αναφορές οι απορίες αυτές εξαφανίζονταν οταν κανεις έβλεπε τους Χοράσμιους Ουρσίγια στη μάχη.
More Images || Περισσότερες εικόνες
[Image: UxmmDUc.jpg][Image: jp7x9x6.jpg]

Προγραμματισμός / Κωδικοποίηση/ 3d models / 2d textures:
★koultouras★
Φωτογραφίες / Promotional 2d:
★koultouras★
Διαμόρφωση Roster , Έρευνα & Επιμέλεια Κειμένων:
★koultouras★
[Image: cKkSoh5.jpg]
Για τσεκάρετε μια ενα από τα πιο ενδιαφέροντα και συννάμα challenging factions του mod. Αντε για να βλεπω λιγο.
Πρόκληση απο ποια έννοια χρηστο?
(03-06-2016, 07:50 PM)Nekro Wrote: [ -> ]Πρόκληση απο ποια έννοια χρηστο?

δύσκολο starting position και πολλοί εχθροί κοντά τους.
Για να μη μιλήσω πόσο δύσκολο γενικά ήταν το research για αυτούς.
Πολύ ωραία! Αυτοι θα παίζουν ως horde?
(04-06-2016, 02:51 PM)Icarus Wrote: [ -> ]Πολύ ωραία! Αυτοι θα παίζουν ως horde?
Οι Χαζάροι , αν και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ορδη, ξεκινούν απο σταθερές θέσεις.
Το Horde mechanic λειτουργεί ως εξής
1. Σταθερό που μπορεί να μετατραπεί σε horde
2. Μόνιμα horde.

To 2o δεν έχει δυνατότητα να εγκατασταθεί σε περιοχές . Μονο την εφαρμογή του scorched earth/sack settlement
Το 1ο ομως ακόμα και αν ακολουθησει τον "δρόμο της ορδής" , μπορεί να εγκατασταθεί (πλήν των αλλων 2 επιλογων) μέσω του occupy

Θα υπάρξουν λαοί που θα ειναι ορδή οπως το 2. Κατα πάσα πιθανότητα μιλάμε για τους Πετσενέγκους και τους Μαγυάρους που μέχρι και την ημερομηνία τέλους του μοντ, δεν έχουν εγκατασταθεί κάπου\
συγκεκριμένα.
Οι Χαζάροι όμως ειναι σταθερό εθνος, εγκατεστημένο στον Καύκασο - Κριμέα, νομαδικό μεν, αλλα σταθερό.
Καλα οι χαζαροι στο καυκασο δεν ηταν το κρατος;
Pages: 1 2